Odensehuis

Het Odensehuis Schouwen-Duiveland is een ontmoetingshuis voor iedereen die te maken heeft met geheugenklachten of (beginnende) dementie.

U kunt binnenlopen voor informatie, wat gezelligheid, een kop koffie of om deel te nemen aan activiteiten. Er is geen vast programma maar u kunt wel verschillende dingen doen als u daar zin in heeft. Binnen of buiten, actief of juist niet. De activiteiten bedenkt u, als bezoeker vooral zelf. Daarvoor krijgt u alle ruimte. Of het nou gaat om muziek, zingen, tekenen, schilderen, een bezoek in de stad of museum, of om boodschappen doen om de lunch te bereiden. Of misschien wilt u wel iets heel anders doen. Alles is bespreekbaar. Met de hulp van toegewijde vrijwilligers proberen we zoveel mogelijk van uw wensen te realiseren. Het Odensehuis is van en voor de mensen die er komen. Iedereen heeft talenten. Met elkaar maken we het Odensehuis. Als u mee wilt doen, bent u van harte welkom.

Nieuws

We gaan weer beginnen!

We gaan weer beginnen!

Ruim 3 maanden na de sluiting van het Odensehuis gaan we weer beginnen! We starten in kleine groepjes en uitsluitend op afspraak. Omdat we een extra dag open gaan hebben we ook ruimte voor …

Het Odensehuis is nog dicht maar bereidt zich voor....

Het Odensehuis is nog dicht maar bereidt zich voor....

Het Odensehuis is al enige tijd gesloten in verband met de maatregelen om verspreiding van het corona-virus te beperken. Vanuit de overheid is nu het advies om weer open te gaan voor wie …

Over het Odensehuis

Dementie heb je niet alleen. Ook voor naasten verandert er veel. U staat samen voor de uitdaging om steeds opnieuw uw balans te vinden. In het Odensehuis bent u daarom zowel alleen als samen welkom.

Het Odensehuis vindt zijn oorsprong in Denemarken, in de stad Odense. In 2000 is daar door mensen met dementie en hun mantelzorgers een inloop-, advies- en ontmoetingscentrum  opgezet. In een ongedwongen en informele sfeer wordt advies en ondersteuning aangeboden. Na een werkbezoek in 2005 vanuit Nederland van een groep mensen betrokken bij de zorg voor mensen met dementie werd besloten om te kijken naar de mogelijkheden voor een soortgelijk inloophuis. Dit leidde in 2008 tot de opening van het eerste centrum in Amsterdam Zuid. De initiatiefnemers besloten om hun centrum ‘Odensehuis’ te noemen.

Inmiddels is het Odensehuis een begrip in Nederland. Er zijn nu ongeveer 14 Odensehuizen,  onder andere in Amsterdam, Groningen, Wageningen, Vlissingen en Utrecht.  Het eerste Odensehuis startte in 2009 in Amsterdam.  Het Odensehuis voorziet in de behoefte aan ontmoeting, activiteiten en  informatie, aan contact met lotgenoten, aan perspectief zodat mensen met geheugenverlies en dementie zo lang mogelijk normaal en actief kunnen deelnemen aan de samenleving en zich gesteund weten door elkaar.

U heeft geen indicatie of verwijzing nodig. U kunt komen en gaan wanneer u wilt en de toegang is gratis. U hoeft zich niet aan te melden.