Wat is een dementievriendelijke samenleving
Het Odensehuis op Schouwen-Duiveland wil een bijdrage leveren aan de verbetering van de maatschappelijke positie en de eigenwaarde en waardigheid van mensen met dementie vergroten. Mogelijkheden, talenten en eigen regie van de mens staan centraal. Om een samenleving te worden waarin mensen met dementie mee kunnen blijven doen is het belangrijk dat de inwoners zich van een aantal zaken bewust worden en meehelpen bij het zo vroeg mogelijk signaleren van mensen met dementie.
Checklist: weet wat je wanneer moet regelen bij dementie | Lees verder >
Maar hoe doe je dat? En waar moet je dan met je informatie naar toe?
Het Odensehuis is niet alleen een inloop- en ontmoetingshuis voor mensen met beginnende dementie of geheugenklachten, maar is ook een informatiecentrum. Alle vragen die te maken hebben met beginnende dementie kunt u stellen aan de medewerkers van het Odensehuis.
Zij kunnen u informeren en zo nodig doorverwijzen. Dus maakt u zich zorgen over uw buurvrouw omdat ze zich anders gedraagt dan anders of vindt u dat uw vader of moeder de laatste tijd toch wel erg veel vergeet. Bel ons gerust. Wij kunnen u verder helpen.
Maar dat bewust worden hoe doe je dat?
Je kunt je pas bewust worden als je dementie herkent. Er zijn vele vormen van dementie met ieder hun eigen specifieke kenmerken. Zeker in de beginfase wordt dementie door velen niet als zodanig herkent. Het merendeel (75 tot 80%) van de mensen met dementie woont thuis, doet zelfstandig de boodschappen, heeft een sociaal leven, komt in de kerk, gaat naar de bibliotheek, eet in een restaurant, rijdt auto, gaat op vakantie, doet vrijwilligerswerk. Dit betekent dus dat we dagelijks mensen met dementie tegen kunnen komen zonder dat we dit weten. Meestal gaat dat goed, maar soms hebben mensen even hulp nodig. Om op de juiste manier hulp te kunnen bieden is het dus belangrijk dat we dementie herkennen. Mensen met dementie kunnen hierdoor langer zelfstandig blijven en hun waardigheid behouden. Het Odensehuis geeft hier voorlichting over. Deze bijeenkomsten zijn voor alle inwoners van Schouwen-Duiveland gratis. De bijeenkomsten duren ongeveer 1,5 uur.
Extra informatie
- Informatie over wat je wanneer kunt regelen bij dementie
- Informatie over mantelzorg en werk
- De Training veranderend gedrag
- Informatie over casemanagement
- Informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) bij dementie
- De brochure ‘regelen bij dementie’
Afspraak, aanmelden
