Over ons
Het huis
Info centrum
← Terug naar home

Onze
werkwijze

Odensehuis, voor wie?
Bent u iemand met beginnende dementie of geheugenklachten, bent u een naaste of begeleid, ondersteunt of diagnosticeert u iemand met beginnende dementie of geheugenklachten? Hier vindt u meer informatie als u op zoek bent naar een passende daginvulling. Het Odensehuis zou hier mogelijk in kunnen voorzien.
Vanaf het ‘niet-pluis’ gevoel tot na diagnose kunnen mensen met dementie bij het Odensehuis terecht. Wij zijn een inloopvoorziening die werkt zonder indicatie. Iedereen kan vrij inlopen en komen en gaan wanneer zij dat wensen. Er werken twee parttime betaalde coördinatoren: Pauline (coördinator) en Jessica (assistent-coördinator).

Verder is er een enthousiast team van vrijwilligers met kennis en expertise van de doelgroep.

Kennismaken en huisbezoek
In principe kunnen mensen met dementie en hun naasten vrijblijvend binnenlopen. Meestal gaat dat eerste contact via een hulpverlener of verwijzer. Maar dat hoeft niet. Soms komt een hulpverlener de eerste keer mee. Liever eerst een huisbezoek door de coördinator? Dat is mogelijk. Bel gerust voor een vrijblijvende afspraak. Het kan prettig zijn om eerst in de eigen vertrouwde omgeving kennis te maken en het verhaal te doen. De ervaring leert dat het daarna makkelijker is om naar het Odensehuis te komen.

Voor wie is het Odensehuis geschikt?
Mensen met beginnende dementie of geheugenklachten, mantelzorgers, familie en vrienden kunnen binnenlopen voor activiteiten en ontmoeting, advies en ondersteuning. Het Odensehuis is een open ontmoetingsplek. Een indicatie of een diagnose is niet nodig om binnen te komen. In het Odensehuis is veel informatie beschikbaar. De focus ligt op mensen met beginnende dementie en jonge mensen met dementie omdat het Odensehuis voor deze groep een goed antwoord biedt op de vraag om ondersteuning en een zinvolle invulling van de dag. We leveren geen lichamelijke zorg. Dus als de er hulp nodig is bij toiletgang, eten, drinken et cetera dan kunnen wij dat niet bieden. Is er doorstroom nodig naar intensievere begeleiding, dan helpen de coördinatoren in het contact met de juiste organisaties. Zij hebben meestal al korte lijnen met de Casemanager.

Dag-ondersteuning en dagbesteding
In een Odensehuis wordt dagondersteuning geboden. Iedereen is welkom die iets met (beginnende) dementie of geheugenklachten te maken heeft. Ongeacht of het uzelf betreft of een dierbare. U heeft geen diagnose of indicatie nodig. Bij dagbesteding is wel een indicatie nodig waar alleen degene met de diagnose dementie naartoe kan. Een indicatie wordt vaak pas afgegeven nádat de diagnose is gesteld (soms pas na 3 jaar). Iemand met beginnend geheugenverlies functioneert vaak nog goed. Dat is de meest geschikte tijd om met een Odensehuis in contact te komen. Wanneer er nog veel kan en je dus de eigen regie kunt voeren. Onze deelnemers ervaren erkenning, herkenning en een fijne sfeer in het Odensehuis. Regelmatig horen we dat dit helpt bij het acceptatieproces, dat deelnemers het gevoel hebben dat ze mee blijven doen en er toe doén. Ze krijgen naast activiteiten, invulling en informatie, maatwerk aangereikt. Het Odensehuis is er uitsluitend voor nog thuiswonende mensen met dementie. Op het moment dat iemand verhuisd naar een zorginstelling is het niet meer mogelijk om nog naar het Odensehuis te komen. Er geldt dan een overgangsregeling van 3 maanden.

Wat kan jij doen?

Bij het signaleren van iemand met dementie

Dementievriendelijk SD